Monday, June 11, 2012

#BNGOMO JANGAN DI USIK HATI MELAYU...






Sekali lagi aku share benda ni kerana di bumi paling hujung Tanah Besar Asia, seorang RAJA MELAYU BERDAULAT menitiskan air mata. Artikel ni dah 2 kali berlegar dlm FB. Namun kesannya cukup besar. BILA RAJA MELAYU MULA MENGALIRKAN AIR MATA, PANGLIMA MELAYU HANG TUAH 5 BERSAUDARA AKAN MUNCUL KEMBALI. BERTINDAK ATAS NASIHAT YANG DI PERTUAN AGONG RAJA MALAYSIA MAKA...Sekali lagi hari ini aku berpesan......HARIMAU YG SEDANG TIDUR KELAPARAN JANGANLAH DI ACAH...... "TINDAKAN DAP DALAM AGENDA MEMINGGIRKAN MELAYU SEKARANG ADALAH SATU PERBUATAN BUNUH DIRI, KRN MELAYU AKAN MARAH" - KHOO KAY HIM 


Perkataan yang tak dapat di tafsir oleh kamus Inggeris pada masa lalu ialah perkataan AMOK kerana perkataan AMOK hanya terbit dr dalam dunia melayu sahaja........ini kerana perlakuan AMOK itu sendiri sukar di mengertikan oleh bangsa2 lain semasa 'possesion' AMOK MELAYU itu berlangsung. Ia amat berlainan benar jika di tafsir HILANG WARAS, NAIK SHEIKH, NAIK TOK atau MASUK TOK kerana perlakuan AMOK itu merupakan satu perlakuan dlm keadaan PENUH sedar, waras serta tahu apa yg sedang di BERLAKUKAN. Perlakuan AMOK ini terletus akibat dari pendam rasa tidak puas hati yg terlalu lama dalam diri melayu itu sendiri. Sifat jati bangsa melayu yang suka mengalah terlalu 'lunak' ialah jika dia tidak berpuas hati terhadap sesuatu perkara dia AKAN pendam. SIMPAN. Lama. Sampai mula berkecil hati sebab masih org tak nak paham walau dah mengalah pada keadaan dgn PENDAM MEMENDAM RASA. Di sinilah bisa pendam mula menyengat dlm hati. Barang yg di kecil-hatikan tadi yang di pendam lama mula mengalir menjadi resah gelisah memikirkan akibat mengalah dgn pendam rasa tadi telah mengakibatkan pihak yg satu lagi(BUKAN MELAYU) salah tafsir dgn menganggap mereka telah menang kerana melayu telah kalah dan pasti mereka akan bertindak lebih2 dari biasa.


 Perasaan memendam rasa tadi telah secara perlahan-lahan bertukar kepada rasa jengkel, meluat dan sayu kerana melayu tadi merasakan mereka telah tidak di hargai apabila bertindak mengalah demi utk mententeramkan keadaan malahan dianggap lemah pula. Lama-lama bak kata org tua2, akibat dari mengalah dgn memendam rasa tadi tiba2 pihak yg satu lagi bagaikan 'CACING NAIK KE MATA BERMAHARAJALELA'. Hati MELAYU mula rasa sakit tapi masih pendam.....lama2, akibat pendam hati bertukar jadi BENGKAK. Pihak yg satu lagi pula bila tak dapat tafsir riak air wajah melayu tadi beranggapan melayu telah lemah dan mula 'naik tocang' tekan melayu. Hati melayu yg telah bengkak tadi langsung bertambah bengkak. BERNANAH. SAKIT HATI SANGAT-SANGAT KERANA PENGORBANAN TIDAK LANGSUNG DI HARGAI MALAH BUKAN MELAYU SUDAH MULA MELIHAT MELAYU DGN SEBELAH MATA. Keringat, penat lelah pengorbanan MELAYU melalui MENGALAH pada keadaan mula MEMAKAN DIRI. Melayu mula rasa terhimpit. Terhimpit akibat sifat megalah pada keadaan yg di salah tafsir oleh bukan melayu walahal mengalah itu bagi melayu lebih baik demi utk megHARMONIkan situasi tapi telah di ambil kesempatan oleh bukan melayu dgn SIGN 'MELAYU TELAH LEMAH'.


 Sifat mistik yg ada dlm jiwa melayu telah secara perlahan2 bergerak melalui TELE-KINETIK memasuki minda-minda melayu secara berkelompok, meresap perasaan tidak puas hati, BENGKAK HATI, HATI BERNANAH akibat dari bukan melayu yg telah naik tocang tadi. BERDIAM DIRI BUKAN ERTI LEMAH, MENGALAH BUKAN ERTI KALAH. Satu pelajaran harus di LESSON kan pada bangsat2 yg anggap melayu telah lemah dan MELAYU MUDAH DI TUNDUKKAN!! Keringat membasahi dahi. Air mata kesal mula mengalir kerana rasa tersilap langkah bila mengalah walhal inilah ajaran UGAMA. Perasaan ini di kongsi oleh semua org melayu walau mereka tidak meluahkan sesama mereka tapi MINDAnya sama!!Sungguh mistik! Maka, Terbitlah kata org tua melayu 'SARANG TEBUAN JANGAN DI JOLOK....HARIMAU YG SEDANG TIDUR AKIBAT KELAPARAN JANGAN CUBA-CUBA DI KACAU... BILA Hati melayu yg bengkak tadi bertukar nanah, bila keringat peluh renek pun dah turun, bila air mata kesal pun sudah luruh membasahi pipi menyembah bumi.....maka.....sudah terlambat utk memujuk hati-hati melayu tadi......MAKA.......BERSEDIALAH MENERIMA PEMBALASAN...........................sungguh sukar di mengertikan SIFAT RENDAH DIRI MELAYU BILA MEREKA SUDAH MULA MERAJUK..........


SUMBER : FACEBOOK




UMNO SELAMANYA!!

2 comments:

eXception said...

Salam... Bro mohon untuk masukkan blog ini ke dalam bloglist Bro... http://www.cywarputrajaya.com
Ini blog baru aku, blog lama akan ditutup berikutan masalah kerenah birokrasi dengan Google... Mohon untuk remove blog http://exception2008.blogspot.com/ dari bloglist (jika ada)

Bicara Kelantan said...

beres bro!

NIK AZIZ PERMAINKAN KALIMAH ALLAH!

Promote your blog!

Mana-mana yg berkenaan yg nak blog die di link kan dlm blog ni blh tinggalkan pesanan kat komen ek.. peace! :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...